Проблемът със сметките за парното може би малко се преувеличава.  Това

...
Проблемът със сметките за парното може би малко се преувеличава.  Това
Коментари Харесай

Само столичната топлофикация стресирала абонатите с високи сметки

Проблемът със сметките за парното  " може би малко се преувеличава ".  Това съобщи ръководителят на  Асоциацията на топлофикационните сдружения Кремен Георгиев в студиото на Българска национална телевизия тази заран. Според него известни разстройства има единствено в София - най-много тъй като хората не четели деликатно и гледали единствено първата страница на изчисленията.

Самите фактури наподобяват по един и същи метод за всички топлофикации най-малко от 6-7 години. Единствено и единствено проблем има при " Топлофикация София " и той е свързан с първичното й усещане - първо се вижда сумата, която обобщава целия отоплителен сезон, а след това идва действително дължимата, изясни Георгиев.

За по-убедително той посочи, че в Комисията за енергийно и водно контролиране имало единствено стотина  тъжби от клиенти в столицата, при другите топлофикации недоволствата се броели на пръстите на едната ръка, а в Бургас били нула. Това, което шефът на браншовата асоциация не споделя, е, че на хората им е омръзнало да  водят борби против неразбираемите фактури за парно и нескончаемите изравнителни сметки  и преизчисления, а и не имат вяра, че има смисъл да се подават възражения в самата топлофикация и сигнали в КЕВР. Затова пък жалбите до омбудсмана се множат.

Заради многочислените оплаквания  и поради рецензиите на публичния бранител КЕВР стартира инспекция на калкулациите.  Недоволството на хората против скъпото парно бе подхранено и от траялите с месеци натяквания на премиера Бойто Борисов, че България се е преборила за 40% понижение на цената на съветския природен газ и хората ще го усетят в сметките си, като даже ще им връщат надзвети суми за предходни месеци. 

Кремен Георгиев изясни: " Във всички газови топлофикации се връщат пари. Но връщането на суми за челен интервал и изравнителната сметка не са непосредствено свързани една с друга, просто излизат в един и същи миг. В последна сметка понижението за целия интервал за цената на газа е под 20%, защото за всеки обособен месец в интервала август 2019-март 2020 понижението е друго. Тоест, пресмята се по нова формула и всеки един месец се получава друга цена на газа от тази, която е била. В месеците с най-голямо ползване понижението в действителност е било минимум - към 10%, а  приблизително претегленото понижение в никакъв случай не е било 40%. Цената на топлинната сила не се дефинира единствено от цената на газа ", уточни председателят  на асоциацията.

 

ВСИЧКО НИ Е НАРЕД?!

Изпълнителният директор на столичната топлофикация Александър Александров твърди, че сметките са си наред и че недоволните клиенти в действителност били напълно малко.  Той уточни, че до 8 септември в предприятието  били постъпили 1953 тъжби, от които 1157 били пренасочени за отговори към топлинните счетоводители. " С подадените пред омбудсмана над 200 тъжби и 111 пред КВЕР оплакванията са от към половин % от клиентите ни ", разясни Александров, като посочи: " Ще бъдат тествани изравнителните сметки, предоставени от топлинните счетоводители, само че можем да подсигуряваме, че няма проблем с нашата билинг система ".

Междувременно " Топлофикация София " удължи до 30 септември периода за подаване на възражения срещу изравнителните сметки за предишния отоплителен сезон. Отсрочката пристигна откакто Министерство на енергетиката разгласи, че  ще извърши инспекция по какъв начин столичната топлофикация и топлинните счетоводители са формирали изравнителните калкулации. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР